BLOG

Új szerszámok hada jelent meg Web-es felületeinken, köszöntsük a Milwaukee -t!

Mit érdemes tudni a márkáról?

 

Bizonyára a sokak számára ismert, elismert márkát nem nagyon kell bemutatnunk. Most mégis összeszedtünk néhány érdekes információ, melyek birtokában bátrabban és egyszerűbben válogathatunk szerszámaik és eszközeik között!

 

A minket körülvevő világítás és fények fontossága

Az otthoni környezetben számos fényforrásra lehet szükség, hogy megfelelő megvilágítást biztosítsanak a különböző helyiségekben és kültéren. Az otthoni világítás kialakítása és kiválasztása a helyiség funkciójától és a személyes preferenciáktól függ. A megfelelő világítás megteremtése hozzájárul az otthoni kényelemhez és a hangulatos atmoszférához.

A filament fényforrások nyomában

Mi az a Filament LED?

 

A "filament LED" egy olyan típusú LED (Light Emitting Diode) izzót jelent, amelynek kialakítása hasonló az hagyományos izzókéhoz, például az izzó szálas (incandescent) izzókéhoz.

 

A filament LED-ek belső része a hagyományos LED-ekhez hasonlóan egy SMD LED-eket tartalmaz, amely egy üvegszálra van ráültetve. Az üvegszálon elhelyezve LED-chipek találhatók, amelyek fényt bocsátanak ki, amikor áramot kapnak. A filament LED-ek általában kellemes melegfehér fényt sugároznak, hasonlóan a hagyományos izzókhoz.

Ismerd meg a Molker Elektro Kft. -t!

Mivel foglalkozik cégünk?

 

A Molker elsősorban ipari üzemeket, villamos kivitelezőket és berendezésgyártókat szolgál ki, de lakossági igényeket is teljesít. Dunaújvárosi üzletünkben készségesen állunk ügyfeleink rendelkezésére. Legnagyobb partnereink részére saját gépkocsi flottával kiszállítjuk a megrendelt árut.

Akkumulátoros LED reflektorok

Használjunk LED-et!

 

A LED reflektorok olyan világító eszközök, amelyekben LED (Light Emitting Diode) fényforrások vannak beépítve, és általában nagy fényerőt biztosítanak. Ezek a reflektorok széles körben alkalmazhatók és különböző méretben és teljesítményben érhetők el.

Etelec LEDJoy vízmentes kötődoboz

Mit értünk vízmentes kötődoboz alatt?

 

A vízmentes kötődobozok olyan elektromos kötési dobozok vagy házak, amelyek tervezésüket tekintve ellenállnak a víznek és a nedvességnek. Ezek az eszközök fontosak lehetnek, ha elektromos kapcsolatokat vagy kábelezést kell védeni a nedvesség, eső, hó vagy más környezeti hatások ellen. A vízmentes kötődobozok különböző méretekben és típusokban érhetők el, és számos alkalmazási területen hasznosak lehetnek, például kültéri villamos rendszerekben vagy azokban az esetekben, amikor a nedvesség vagy vízveszély lehet jelen.

LED szalag vezérlés útmutató

Miért szeretnénk vezérelni led szalaggal kivitelezett világításunkat?

 

A LED technológia elterjedése egy új, addig nem ismert világítási termékkel látta el a világot, ez nem más, mint a LED szalag. A leggyakrabban konyhapultvilágításként, mennyezeti álmennyezetbe rejtett világításként, polc és szekrény világításaként vagy hálószobai hangulatvilágításként találkozhatunk vele. Felhasználhatjuk funkcióvilágításként is, azonban hangulatfényként is előszeretettel alkalmazzák. A széles felhasználásból kifolyólag viszont nem minden esetben van szükség teljes fényerőre, vagy esetleg időnként más-más színt kell elővarázsolnunk vele.

2023.11.08 08:42
Spot lámpák otthonunkban

Mire használhatunk spot megvilágítást?

 

A spot lámpák olyan világító eszközök, amelyeknek fő célja az irányított fény kibocsátása egy meghatározott területre vagy tárgyra. Ezek a lámpák olyan dizájnban és kivitelben készülnek, amelyek lehetővé teszik a fény irányítását, és általában a több típusba sorolhatók.

Ezek kisméretű lámpatestek, melyek egy része állítható karimával rendelkezik. Ezeket gyakran a mennyezeten vagy a falon helyezik el, és lehetővé teszik a fény irányítását egy meghatározott területre.  Az irányított fény megjelenése mellett kiváló funkcionalitást kínál, így előszeretettel alkalmazzák konyha vagy egyéb munkapult megvilágítására, háló- vagy fürdőszoba design megvilágítására.

 

Szilikonnal az elektromos kötések védelmére!

Miért használjunk szilikon alapú szigetelést elektromos kötések védelmére?

 

A szilikon alapú szigetelő anyagok, több feladatra is alkalmas szerelési anyagok.

Ezeket szigetelési célokra használják különböző ipari és általános területeken. Ezek a gélek általában szilikonpolimer alapúak, és különböző tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy szigeteljenek, tömítsenek, vagy más szigetelési feladatokban segítsenek.

Milyen frekvenciaváltók kaphatók a Molker-nél?

Mit kell tudnunk róluk általánosságban? 

Frekvenciaváltók, más néven frekvenciainverterek vagy VFD-k (Variable Frequency Drives), elektromos eszközök vagy rendszerek, amelyek lehetővé teszik a motorok sebességének és forgási irányának szabályozását az elektromos feszültség és frekvencia változtatásával. Ezek a berendezések széles körben alkalmazhatók az iparban, az energiagazdálkodásban és az épületautomatizálásban is.

2023.10.11 13:02
Villanymotorok

Milyen típusú villamos motorokat használunk?

 

Villanymotorok elektromos eszközök, amelyek az elektromágneses indukció elvére épülve alakítják elektromos energiát mechanikai mozgássá. Ezek a motorok széles körben használtak az iparban, a háztartásban és az egyéb alkalmazásokban, ahol mechanikai munka vagy mozgás szükséges.

2023.10.10 11:30
Lakáselosztók

Mire való a lakáselosztó?

 

A lakáselosztó (vagy lakáselosztó tábla) mérete és kivitele jelentősen változhat az alkalmazott technológiától, a felhasznált berendezések számától, a beépítés módjától és a márka sajátosságaitól. Az árak eltérhetnek (IP) védettség, méret és minőségtől függően.

Alapfunkciója az adott elektromos hálózatot védő és kiszolgáló eszközök védelme és telepítése.

Általánosságban elmondható, hogy egy egyszerű, alapfunkciókat ellátó lakáselosztó olcsóbb lehet, míg egy komplexebb, okos otthon rendszert kezelő lakáselosztó magasabb áron kapható.

 

2023.10.04 12:41
Erre való a multiméter!

Szedjük össze, mit értünk multiméter alatt!

Multiméterek olyan mérőeszközök, amelyeket elektronikus és elektromos mérésekhez használnak. Ezek az eszközök különböző mennyiségeket képesek mérni, például feszültséget, áramot és ellenállást. Használhatók hibakeresésre, áramkörök diagnosztizálására és az elektronikus eszközök teljesítményének ellenőrzésére.

Térkép a csavarhúzók világában

Nem hiányozhat egyetlen szerszámkészletből sem

A csavarhúzó egy kéziszerszám, amelynek számos hasznos funkciója van az otthoni és szakmai felhasználók számára. A csavarhúzó olyan általános szerszám, amely nem hiányozhat egyetlen szerszámkészletből sem otthon barkács célokra használva, sem az iparban rengeteg területet érintve. Csavarok behajtása: A leggyakoribb felhasználása a csavarok behajtása és meglazítása. A csavarhúzó lehetővé teszi a csavarokat a megfelelő helyre erősíteni vagy eltávolítani.

Világítás tervezése otthon

Varázsold újjá otthonod világítását!

Egy ház vagy lakás felújítás során rendkívül fontos kérdés a világítás újragondolása, kiépítése. A konyha fürdő és hálószoba rengeteg lehetőséget tartogat magában. Amennyiben eddig használt hagyományos spot-lámpáidat nem szeretnéd lecserélni, annak fényforrásait lecserélheted LED-re. Amennyiben szeretnél valami új irányt venni, tekintsd meg integrált LED-es spotlámpáinkat! A szabvány méretezésnek köszönhetően könnyedén újra cserélheted elavult fényforrásaidat.

 A LED szalag kreatív felhasználása

Hol alkalmazzunk LED szalaggal kivitelezett világítást?

 

A LED technológia elterjedése egy új, addig nem ismert világítási termékkel látta el a világot, ez nem más, mint a LED szalag. Flexibilitásának és multifunkcionalitásának köszönhetően alkalmazása során csak a képzelet szabhat határt! A leggyakrabban konyhapultvilágításként, mennyezeti álmennyezetbe rejtett világításként, polc és szekrény világításaként vagy hálószobai hangulatvilágításként találkozhatunk vele. Könnyedén szabható és kevés helyet foglal, ennek ellenére telepítése rendkívül egyszerű!

Vezeték keresztmetszet megválasztása

Milyen típusú vezetékeket használunk erőátviteli célból?

Az általunk használt berendezéseket összekötő kábel rendszerek kulcsfontosságú szerepet vállalnak a működésükben. Miképp lenne lehetséges a stabil működés megfelelő megtáplálás nélkül?

 Nehéz lenne megvalósítani...

Azt már tudjuk, hogy berendezéseink felhasználásuktól függően védve vannak a környezeti hatásoktól, mint por, pára vagy víz ellen.

De mi a helyzet a vezetékekkel?

Persze adódik a kérdés, mi baj történhet? Hiszen vízhatlan anyagokból készülnek, ami helyénvaló lenne, viszont nem mindegy mennyi időre. Azok a környezeti hatások, melyek képesek kárt tenni berendezéseinkben, ugyanúgy képesek kárt tenni a vezetékekben, kábelrendszerekben.

Mi a helyzet akkor, ha vezetékeinknek is kötelező ellenállni ezeknek a viszontagságoknak?

A hagyományos izzók és LED-ek közti különbségek

Egy családi ház villanyszámláján szereplő összeg jelentős része a világításnak köszönhető. Az utóbbi évek fényforrás csere kampányai is mind arra mutatnak, hogy muszáj felvennünk a tempót a modern megoldásokkal egyetemben.

Vegyük sorra, milyen közös pontokat és különbségeket vélhetünk felfedezni a hagyományos és LED-es fényforrásoknál?

2023.09.06 08:47
A kismegszakítók

Újabb fontos elemhez érkeztünk az áramvédelem terén

Ideális esetben nincs olyan villamos hálózat, ami ne tartalmazna bármely olyan berendezést, amely a hálózat villamos berendezéseit, és a vezeték rendszert hivatott védeni. Nézzük meg, mit érdemes tudni a kismegszakítókról.

Sötét van az udvarban! Melyik megoldás a nekem való?

 Mely gyártó termékeit válasszam?

 

A LED reflektorok megjelenésével elképesztő választék árasztotta el a felhasználókat, legfőképp az internet segítségével. A széles piaci választék elsőre pozitívnak tűnhet, azonban ez nem csak azt jelenti, hogy lehetőségünk van a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani, hanem ezzel együtt megannyi burkoltan rosszminőségű, silány termék is szem elé kerül vásárlás során.

 

Áramvédő kapcsoló, ismertebben ÉV vagy FI relé

Mire való az áramvédő kapcsoló? Miért fontos a használata?

Áramvédő kapcsoló, ÉV-relé, FI-relé. Három különböző megnevezés, egy fontos feladat.

Élet- és vagyonvédelem.

A minket körülvevő sok-sok elektromos eszköz nem csak a mindennapi életünket szolgálja, a sok pozitív jellemző mellett számolnunk kell azzal is, hogy nagyobb veszélyt jelenthetnek számunkra, a felhasználóknak is.

A FI-relé hivatott arra, hogy egy testzárlatos eszköz vagy akár sérült kábel érintése esetén, még az életveszélyes áramütés előtt lekapcsolja a hálózatot.

2023.08.23 13:46
A LED technológia

Hogyan működik?

A LED-et nevéből adódóan (Lighting Emitting Diode) fény kibocsájtó diódának is nevezhetjük. A fény keletkezése a diódára kapcsolt elektromos áramnak köszönhető. Az kapcsolt áram a dióda anyagában lévő atomok elektronjait gerjeszti, melyek folyamatosan nagyobb energiaszintű pályára lépnek, majd visszatérnek eredeti energiaszintjükre. Az ennek köszönhető felszabadult energia fotonok formájában jelenik meg.

2023.07.05 12:04
A kábelkötegelők

Felépítésük

A kábelkötegelők napjaink talán legelterjedtebb rögzítő elemei a háztatásban és az iparban egyaránt. Feltalálásuk a Thomas&Betts elektronikai vállalat nevéhez fűződik, eleinte fém és műanyag (nylon) elemeket egyaránt tartalmazó segédanyag remek szolgálatot tesz hosszútávú, valamint ideiglenes rögzítések kivitelezésénél is. Eredetileg repülőgépek vezetékrendszereinek rögzítésére találták fel, napjainkra azonban már számtalan apró feladattól kezdve az ipari felhasználásig minden területen teljesít. Használatuk egyik legnagyobb előnye az egyszerű felépítés, és az ehhez társuló magas szorítóerő valamint villámgyors alkalmazás mellett kedvező ára is.  Napjainkban a piacon fellelhető kínálatból több fajta kábelrögzítőből is válogathatunk. Létezik oldható kábelkötegelő, teljes egészében fém felépítésű vagy műanyaggal bevont, továbbá UV álló is.

2023.06.27 22:49
BM Group 539 présszerszám

A kábelszerelés folyamata

 

A kábelszerelés kardinális pontja egy-egy kivitelezési vagy szerelési folyamat megvalósításának. A kábelszerelés során biztosítjuk egyes csatlakozások, toldások teherbírását és üzembiztonságát. Fontos leszögezni, hogy egy-egy toldás, vagy becsatlakozás során legalább az alapvető keresztmetszetnek megfelelő, vagy nagyobb csatlakozási felületet kell biztosítanunk a kapcsolódó pontoknak.

 

2023.06.26 09:14
Etelec Resil 100

Kétkomponensű szilikongél az Etelec-től!

 

A szilikongélek és zselék egyedülálló megoldást hoztak az IP védett vezetékösszekötések, elágazások megoldására! Az Etelec által fejlesztett egy vagy több komponensből álló szilikongélek könnyedén felhasználhatók kötődobozok, áramkörök vagy egyéb villamossági csatlakozások víz, por, pára elleni szigetelésére. Viszkozitásuknak köszönhetően képesek minden rés feltöltésére, légmentes védelmet biztosítani nehéz körülmények között is. A felhasznált gél rövid idő alatt megszilárdul, a gyors és akadálymentes munkavégzés érdekében.

2023.06.22 21:55
Etelec Isoel EPR 633

A szigetelőszalagokról általánosságban

 

A szigetelőszalagok a villanyszerelő szerszámosládájának egyik alapvető tartozéka. Meghatározó és eredeti felhasználása a nevéből adódó szigetelésre, tehát egyes elektromos csatlakozások, pontok elszigetelése más pontoktól, csatlakozásoktól, vagy épp egy berendezés felépítményétől.

2023.06.14 08:56
Etelec Shark Classic Series

Milyen helyzetekben alkalmazzuk az Etelec Shark classic series kötőelemeit?

 

Korábban olvashattunk már Etelec termékekről és működésükről a Molker Blog-ban. Szó volt szilikongélekről és egyéb zselés kötőelemekről. Már tudjuk hogy ritka az ideális környezet, amely akár csak hosszútávon, de ne roncsolná csatlakozásunk minőségét. A levegővel való érintkezés során a vezetőnek használt anyagok mind korrodálással reagálnak, amely tovább súlyosbodik vizes, párás vagy szennyezett környezet jelenlétében, ezzel rontva csatlakozásunk minőségét. Az Etelec Shark is az ezen helyzetekben való munkavégzést hivatott könnyíteni.

 

Kötőelemek: Az érvéghüvely

Miért érdemes odafigyelni a vezeték kötéstechnika szabályos kivitelezésére?

A vezeték kötéstechnika kulcsfontosságú élet és vagyonbiztonsági szempontból. Az épületvillamosságban nagytöbbségben tömör vezetőket alkalmazunk. Előnyük az elemiszálakból álló vezetékekkel szemben, hogy önmaguk és kötőelemeik is olcsóbbak, fizikailag kisebbek, viszont mechanikai terhelhetőségük miatt véges felhasználási területük palettája. 

2023.06.06 09:52
Etelec One Gel

One Gel – egy komponens, egy megoldás!

 

Az szilikongél folyékony megoldásai széleskörű palettát mutatnak be a vízszigetelés és egyéb védelmet követelő csatlakozások és áramkörök terén. A folyékony gélek halmazállapotukból adódóan jutnak el minden apró résbe, megelőzve a víz, levegő és szennyeződések bejutását!

A One Gel alkalmazása során nincs szükség a komponensek külső keverésére, még több időt spórolva a szigetelés létrehozásához.

2023.06.02 10:59
BM X-PRO EVO

Miért érdemes kábelvágó ollót tartanunk a szerszámosládában?

 

A legtöbb egyszerűnek tűnő feladatot általában a kombináltfogó, sniccer és csavarhúzó „háromszögében” meg lehet oldani. Az igazi szakemberek valamiért mégis alkalmaznak specifikus eszközöket a részfeladatokra. Ennek rövid magyarázata egy általános íratlan szabályban keresendő: „A profi eszköz sokszor olcsóbb, mint az olcsó eszköz.”

2023.06.01 08:49
Etelec Isoel EPR

Mit jelent az önvulkanizáló szalag?

 

Az önvulkanizáló szalagok csak külsőleg hasonlítanak az általános szigetelőszalagokhoz. Ezek a szalagok nem rendelkeznek „ragadó” felülettel, melyeket a szilikon szigetelőszalagokon ismerünk. Nem tartalmaznak semmiféle felhordott ragasztóanyagot. Tapadásuk anyaguk összetételéből adódik.

Miért van szükségünk kábelcsupaszító, ismertebb nevén blankoló fogóra?

Egy szerszám, ami vigyáz a szakember kezére...

...felgyorsítja a folyamatot és mindig kéznél kell lennie! A blankoló fogó a kábelszerelés egyik leggyakoribb szereplője. A kábelcsupaszítás a kábel szigetelés eltávolítása a vezetőtől. A legtöbb szerszám alkalmas viszonylag széleskörben vezető és szigetelés típusa, valamint keresztmetszet szerint befogadni vezetékeket.

2023.05.30 09:55
Etelec Replay Gel

Etelec innováció

 

Amennyiben már találkoztál szilikongéllel kapcsolatos bejegyzéseinkkel, tájékozódott vagy a témával kapcsolatban. Amennyiben még nem tette, de szeretné: megtekintheti itt és itt őket.

A szilikongélek és zselék új színt vittek a vízhatlan szigetelések világába. Számtalan előnyük miatt felhasználásuk egyre elterjedtebb hazánkban is.

2023.05.24 08:56
ETELEC Crystal Gel

Ismét egy szilikon gél!

 

Újra egy nem hétköznapi szerelési anyagot mutatunk be a már jól ismert Etelec-től.

Meséltünk már az MP Gel mivoltáról, jöjjön ismét egy gél, ami megkönnyíti a vízmentes szereléssel járó gondokat!

 

2023.05.23 13:00
ETELEC MP GEL

Mit érdemes tudni az MP Gel -ről?

 

Újabb nem hétköznapi szerelési anyagot hoztunk el az Etelec segítségével.

Előző cikkünkben kiderült mi is az az Etelec, milyen problémákban nyújthat segítséget és ezzel együtt bemutattuk a Shell Box vízmentes kötőelem tulajdonságait is, amit itt olvashatsz el!

 

2023.05.17 11:10
ETELEC Shell Box

Vízmentes vezetékösszekötők, jobban mondva az ETELEC Shell Box®!

 

Ebben a bejegyzésben egy általános szerelési problémára adunk választ az ETELEC Shell Box® szigetelt vezeték összekötők segítségével.

 

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.