BLOG

Kötőelemek: Az érvéghüvely

2023.06.12 09:55
Kötőelemek: Az érvéghüvely

Miért érdemes odafigyelni a vezeték kötéstechnika szabályos kivitelezésére?

A vezeték kötéstechnika kulcsfontosságú élet és vagyonbiztonsági szempontból. Az épületvillamosságban nagytöbbségben tömör vezetőket alkalmazunk. Előnyük az elemiszálakból álló vezetékekkel szemben, hogy önmaguk és kötőelemeik is olcsóbbak, fizikailag kisebbek, viszont mechanikai terhelhetőségük miatt véges felhasználási területük palettája. 

Miért van szükség a vezetékvégek védelmére bekötések során?

A réz és alumínium vezetők terhelhetőségét a vezeték hossz, illetve a keresztmetszetük határozza meg. Ahhoz, hogy a vezetékek által továbbított energiát biztonsággal közvetíteni tudjuk, a bekötési pontokon is biztosítanunk kell a csatlakozás keresztmetszetét. Ez tömör vezetékek esetében egyszerű feladatnak ígérkezik.

De mi a helyzet a sodrott vezetékekkel…?

Amennyiben egy sodrott vezetéket szeretnénk kötőelem segítségével csatlakoztatni, fennáll a veszélye, hogy vezetéket alkotó elemi szálak kötés során szétnyomódnak, nem biztosítva kellő keresztmetszetet csatlakozásunknak, vagy a megfelelő tehereloszlást a vezetékvégen, illetve kilazulhatnak a kötőelemből.

 

Mi történik nem megfelelő csatlakozási keresztmetszet, vagy kilazult kötés esetében?

A helytelen érintkezés növeli a hálózat belső ellenállását. A lecsökkent keresztmetszeten a vezető veszít vezetőképességéből, megnövekedik ellenállása, ami a rajta eső feszültség és egységnyi átfolyó áram következtében az esetek túlnyomó részében hőenergiaként jelentkezik. Ez a hőenergia a körülményektől függően roncsolja a vezető és csatlakozás és környezete minőségét súlyos esetben akár tüzet is okozhat. Egy megfelelően applikált érvéghüvely (valamint különböző funkciójú préselt saruk) képesek megelőzni az utóbb felsorolt jelenségeket.

 

Hogyan alkalmazzuk az érvéghüvelyt?

Alkalmazásuk során a következőkre kell nagy figyelmet fordítani:

  • mindig a keresztmetszetnek megfelelő méretű érvéghüvelyt kell alkalmazni
  • használatuk csak a speciálisan erre való érvéghüvely/présfogókkal megengedett
  • a hozzávaló szerszámmal megfelelő mértékben kell rápréselni a vezetékvégre
  • a lecsupaszított kábelvégnek teljeshosszban fel kell töltenie a fémvéget
  • az applikált vezetékvéget kellő nyomatékkal kell rögzíteni a csatlakozópontban.
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.