BLOG

Áramvédő kapcsoló, ismertebben ÉV vagy FI relé

2023.09.01 17:42
Áramvédő kapcsoló, ismertebben ÉV vagy FI relé

Mire való az áramvédő kapcsoló? Miért fontos a használata?

Áramvédő kapcsoló, ÉV-relé, FI-relé. Három különböző megnevezés, egy fontos feladat.

Élet- és vagyonvédelem.

A minket körülvevő sok-sok elektromos eszköz nem csak a mindennapi életünket szolgálja, a sok pozitív jellemző mellett számolnunk kell azzal is, hogy nagyobb veszélyt jelenthetnek számunkra, a felhasználóknak is.

A FI-relé hivatott arra, hogy egy testzárlatos eszköz vagy akár sérült kábel érintése esetén, még az életveszélyes áramütés előtt lekapcsolja a hálózatot.

De hogy hogyan is képes erre?

Működése Kirchhoff csomóponti törvénye értelmében (feltételezve az egyfázisú, 230V-os hálózatot), a fázisvezetőn folyó áram értéke egyenlő a nullavezetőn „vissza” folyó áram értékével. Ez ideális esetben megfelel a valóságnak. Na de mi történik áramszivárgás esetén? Amennyiben a nulla vezetőn átfolyó áram különbözik a fázisvezetőn befolyó áram értékétől, ott bizony hibaáramról beszélünk.  Az ÉV-relé ezt a hibaáramot hivatott ellenőrizni. Amennyiben a hibaáram értéke meghaladja a relén feltüntetett megengedett legnagyobb áramértéket (jellemzően milliamper nagyságrendben), a készülék megszakítja a hálózatot. Egy háztartásban használt áram védőkapcsoló küszöbértéke 30mA, amely az emberi test tűrőképességéhez lett méretezve. Ipari felhasználás esetén már inkább vagyonvédelmi szempontokat szolgálva ez az érték lehet akár 100mA is.

 

Mit érdemes tudni a használatáról?

Mint minden más berendezésnél, itt is él egy íratlan szabály. Amennyiben hibátlan és pontos működést várunk el, válasszunk megbízható gyártót/márkát. A silány minőségű, nem igazolt eredeti eszközök működése nem megbízható, használatuk akár veszélyes is lehet.

Amennyiben fontos a megbízhatóság, meleg szívvel ajánljuk valamennyi ETI, Eaton, Legrand vagy Schneider termékünket. Az itt felsorolt gyártók hosszú évek kemény munkájával és pontosságukkal nyerték el szakemberek és fogyasztók bizalmát.  Az egyszeri beépítés után sok teendőnk nem akad a berendezéssel kapcsolatban, viszont tekintve, hogy tulajdonképpel egy különleges feladatot ellátó eszközről van szó, néha mégis ellenőrizni kell a működését.

A gyártóknak és szabványnak hála nincs szükségünk ehhez speciális mérőműszerre, csupán a minden relén megtalálható „T” feliratú, tehát TEST gombot kell megnyomni. Ez a gomb egy pillanatra előidézi azt állapotot, amikor az eszköznek üzemszerűen le kell kapcsolnia. Ezt a tesztet érdemes havonta egyszer megejteni.

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.