BLOG

A kismegszakítók

2023.09.06 08:47
A kismegszakítók

Újabb fontos elemhez érkeztünk az áramvédelem terén

Ideális esetben nincs olyan villamos hálózat, ami ne tartalmazna bármely olyan berendezést, amely a hálózat villamos berendezéseit, és a vezeték rendszert hivatott védeni. Nézzük meg, mit érdemes tudni a kismegszakítókról.

Mire való a kismegszakító?

A sokszor biztosítéknak vagy „automatának” emlegetett kismegszakító elsődleges feladata a túláram eseti és rövidzárlat elleni védelem. Ezen két tulajdonságával a hálózatban lévő eszközök mellett a vezetékrendszert is védi. A meghatározott áramérték túlhaladása esetén (karakterisztikájától függően) azonnal megszakítja az áramkört.

Mit értünk kismegszakító karakterisztika alatt?

Mint sok más berendezés működése, a fent emlegetett hálózati elemnek is jellemezni tudjuk működését egy karakterisztika segítségével. Különböző feladatokra különböző karakterisztikájú kismegszakítókat különböztetünk meg. Jelen esetben jellemzi, hogy a késleltetés nélküli elektromágneses gyorskioldó a névleges áramérték hányszorosánál lép működésbe.

A „B” karakterisztikával rendelkező kismegszakító a késleltetés nélküli elektromágneses gyors kioldó a névleges áram 3-5 szörösére van állítva.

A „C” karakterisztikával rendelkező kismegszakító a névleges áram érték 5-10 szeresére van állítva.

A „D” karakterisztikával rendelkező kismegszakító már a névleges áramérték 10-20 szorosára van állítva.

Az általánosságban háztartásokban használatos névleges áramértékek: 6, 8, 10, 13, 16, 20, 25A-ig gyakoriak.

Működése röviden

A tartós túlterhelést a hőkioldás elvén, egy bimetál segítségével kapcsolja le. A kioldás gyorsasága egyenesen arányos az átfolyó áram nagyságával. Zárlat esetén egy elektromágnes oldja ki a mechanikát, míg a névleges áramot meghaladó terhelés esetén melegedik az említett alkatrész, így az mozdulásával működésbe hozza a kioldó mechanikát. A zárlati áram kialakulásakor gyakori jelenség, hogy villamos ív keletkezik. Erre megoldást jelent a kismegszakítóban lévő ívoltó kamra. A villamos ív belépve az ívoltó kamrába feldarabolódik és megszűnik. A kismegszakító alkalmas áramkörök kézzel való megszakítására és kapcsolására is. A hiba megszűnte után egy kis mozdulattal visszakapcsolható az áramkör. Nagyon praktikus és biztonságos elődeivel szemben.

Hogyan válasszuk meg a nekünk megfelelő terméket?

Háztartásunkat, vagy az adott létesítményt érdemes távol tartania kétes eredetű, rossz minőségű kismegszakítóktól, hiszen vagyon és életvédelmi szempontból kiemelkedő helyen szerepelnek. Webáruházunkban kizárólag megbízható márkák közül válogathat, tekintse meg áramvédelmi palettánkat!

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.