BLOG

A hagyományos izzók és LED-ek közti különbségek

2023.09.13 09:13
A hagyományos izzók és LED-ek közti különbségek

Egy családi ház villanyszámláján szereplő összeg jelentős része a világításnak köszönhető. Az utóbbi évek fényforrás csere kampányai is mind arra mutatnak, hogy muszáj felvennünk a tempót a modern megoldásokkal egyetemben.

Vegyük sorra, milyen közös pontokat és különbségeket vélhetünk felfedezni a hagyományos és LED-es fényforrásoknál?

Technológiai különbségek

A hagyományos izzós villanykörték mondhatni egyszerű elven működnek. Az izzószálra kapcsolt feszültség hatására a volfram izzani kezd, jelentős hő és fény kibocsájtás kíséretében. A LED-eknél egészen más a helyzet. A fény keletkezése a diódára kapcsolt elektromos áramnak köszönhető. A kapcsolt áram a dióda anyagában lévő atomok elektronjait gerjeszti, melyek folyamatosan nagyobb energiaszintű pályára lépnek, majd visszatérnek eredeti energiaszintjükre. Az ennek köszönhető felszabadult energia fotonok formájában jelenik meg.

 

Fényhasznosítás kontra fogyasztás

Miért szükséges lecserélni hagyományos fényforrásainkat LED-re?

A kulcs a felvett energia és kibocsájtott fény kapcsolódásánál keresendő. Míg egy hagyományos izzó adott teljesítmény felvételével képes egy bizonyos erősségű fényt adni, addig a LED ugyanezen kondíciók mellett sokkal nagyobb fény leadására képes, vagy kisebb energiafogyasztás mellett ugyanakkora fényerőre.

Mit jelent ez számokban?

A hagyományos 60W-os villanykörte bizony felváltható egy 10W-os LED körtével.

Biztonság, fenttarthatóság

A technológiájának köszönhetően a LED-es fényforrások elenyésző mennyiségű hőt adnak le működés közben. Ennek köszönhetően sokkal biztonságosabb használatuk, hiszen a termelt hő miatt fennálló tűzveszéllyel nem kell számolnunk.

Nézzük az üzemórákat!

A hagyományos izzók által teljesített üzemórákkal szemben LED fényforrásainknál akár 30000 óra működés után is csak elenyésző fényerőcsökkenés tapasztalható. Használatukkal sokkal kevesebb hulladék keletkezik, hiszen üzemidejük sokkal több hagyományos társaiknál. . A rendkívül magas fényhasznosítás és hosszú élettartam mellett bármilyen szín létrehozható, akár egyetlen LED-del, vagy több színes fényforrás együttes használatával keverhető ki.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.