BLOG

Vezeték keresztmetszet megválasztása

2023.09.18 15:42
Vezeték keresztmetszet megválasztása

Milyen típusú vezetékeket használunk erőátviteli célból?

Az általunk használt berendezéseket összekötő kábel rendszerek kulcsfontosságú szerepet vállalnak a működésükben. Miképp lenne lehetséges a stabil működés megfelelő megtáplálás nélkül?

 Nehéz lenne megvalósítani...

Azt már tudjuk, hogy berendezéseink felhasználásuktól függően védve vannak a környezeti hatásoktól, mint por, pára vagy víz ellen.

De mi a helyzet a vezetékekkel?

Persze adódik a kérdés, mi baj történhet? Hiszen vízhatlan anyagokból készülnek, ami helyénvaló lenne, viszont nem mindegy mennyi időre. Azok a környezeti hatások, melyek képesek kárt tenni berendezéseinkben, ugyanúgy képesek kárt tenni a vezetékekben, kábelrendszerekben.

Mi a helyzet akkor, ha vezetékeinknek is kötelező ellenállni ezeknek a viszontagságoknak?

Milyen jelentősége van a vezetékek szigetelésének?

A vezetőnek használt anyagokat (jellemzően réz és alumínium) körülvevő nem vezetőanyagból készült köpenyt hívjuk szigetelésnek. Feladata megvédeni a vezetőnek használt anyagok, továbbá ugyanilyen fontos ellátnia a szigetelés feladatát. A köpeny sérülése nem csak károsítja a vezetőt, de veszélynek teszi ki a környezetét, valamint a felhasználót.

Mit tehetünk vezetékein védelmében?

Használjunk olyan anyagokat, melyek bírják a gyűrődést!

A gumikábelek pontosan erre a feladatra lettek kitalálva! Az alapesetben PVC szigetelésű kábelekkel szemben sokkal ellenállóbbak a környezeti tényezőkkel, bírják a folyamatos fizikai behatások miatti igénybevételt.

 

Miért fontos a keresztmetszet?

Fontos a szigetelés, bár mit ér egy darab PVC vagy gumi, ha nem megfelelően válasszuk meg a kábel keresztmetszetét?

Mi történik egy nem megfelelően megválasztott keresztmetszetű vezeték használata esetén?

A vezetéken átfolyó áram nem viccel, akkor is törekedik a vezetőben való „közlekedésre”, ha az nem is megfelelő a feladatra. Amennyiben ez fennáll, számolnunk kell elsősorban a kábel melegedésével, amely a túlterheléstől függően lehet drasztikus nagyságú. Másodsorban a vezetéken feszültségesés következik be. A vezető anyag fajlagos ellenállásából következően az adott ellenálláson átfolyó áram miatt feszültség esik a vezetéken (ez eredményezi a vezeték melegedését is). A vezetéken eső feszültség berendezésoldalon a betáplálási oldalhoz képest szintén képes kellemetlen meglepetéseket okozni.

Keresztmetszetet több tényező alapján kell meghatároznunk. A keresztmetszet megválasztása függ a kábel hossztól, annak fajlagos ellenállásától és a közvetíteni kívánt áramerősségtől is.

A vezető anyagok típusai

Vezetőnek használt anyagok terén két fémet érdemes megemlítenünk. Az elmúlt évszázadban nagy népszerűségnek örvendő alumínium felhasználása napjainkra már ugyan visszaszorult, de jelen van. Nem ez mondható el a rézről. Kevés kivétellel valamennyi vezetékünket (legfőképp háztartásban) réz alkotja. Megannyi fizikai előnye mellett természetesen kedvezőbb fajlagos ellenállása miatt is lett az elsődleges vezetőnek használt anyag.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.